Објављено: 24.05.2024

Милун Митровић

Сликар великог света природе

Милун Митровић (1922-2010) је један од представника прве послератне генерације студената београдске Академије, која је означила нови период у савременој српској ликовној уметности. Током свог дугогодишњег и плодног стваралаштва, остварио је једну успешну каријеру у српској историји уметности.

Рођен у селу Рујевица, надомак Сокобање, Милун  одраста окружен живописним крајолицима, који у њему буде и велику љубав према природи. Предели Србије, а нарочито предели из детињства, постају главна инспирација за његово сликарство.

Поред сликарства уметник се бавио и педагошким радом, био је и теоретичар, ликовни критичар, интелектуалац, једна заиста свестрана личност. Добитник је више награда и признања. Својим радовима, нарочито кроз пејзаж, указао нам је на снагу богатог интелектуалног и мисаоног света уметника. 

       Од периода свог школовања на ликовној Академији, па до формирања у зрелог уметника, Митровић је прошао кроз различите фазе (од импресионизма, експресионизма до апстрактне уметности), тражећи сопствени ликовни израз. Опробао се и у свим ликовним  техникама, уље, мозаик, фреска, акварел, цртеж и пастел, сликајући пејзаже, мртве природе, актове, портрете. Технику пастела је временом усавршавао и постао је први је сликар који је ову технику извео на велику изложбену сцену и довео до пуне афирмације у нашој средини. 

Упознат са савременим токовима у европском сликарству, као и са догађајима на домаћој сцени, Митровић, се није поводио  за трендовима, избегао је директан утицај савремених кретања у уметности и сачувао је своју идивидуалност и аутентичан ликовни израз, коме је остао доследан током целокупног свог стваралаштва.

    Инспирисан пределима Србије, Митровић је реализовао једно асоцијативно сликарство и постао један од најзначајних српских представника поетске апстракције и кроз пејзаж најбоље је дефинисао природу свог стваралаштва.

       

У Сокобањи на иницијативу уметника отворена је 2001. године, галерија Легат Милуна Митровића. Том приликом, сокобањској општини, даровао је преко 150 уметничких дела, која чувају успомену на овог плодног уметника. Поред овог вредног поклона уметник је свој завичај задужио и оснивањем Ликовне колоније. 

 

 

Написала:      Јелена Милојевић

   дипл. историчар уметности