Објављено: 13.05.2023

Године 1920. Православни богословски факултет у Београду започео је свој рад на пољу хришћанског васпитања и теолошког образовања под окриљем дома опште науке, новонасталог Универзитета у Београду. На овом факултету, који се налази под пуним духовним и канонским окриљем Српске Православне Цркве и чији је врховни покровитељ Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, данас студира око 1.500 студената оба пола. Они се оспособљавају како за свештенички и вероучитељски позив, тако и за научни рад у области теологије. У зависности од својих личних настројења, студенти могу одабрати један од два програма на основним академским студијама. Наиме, реч је о богословско–катихетском и богословско–пастирском програму. Избор једног од два наведена смера врши се приликом уписа, а који следи одмах после пријемног испита. Одржавање пријемног испита редовно бива организовано током последње седмице месеца јуна. На Факултет може бити уписано лице које има завршену богословију или
четворогодишњу средњу школу. Такође, онај ко жели да се упише треба да, осим обавезног благослова надлежног епископа, приложи и лекарско уверење о томе да је способан за похађање студија. На пријемном испиту полаже се тест познавања основа богословља (литература: Томас Хопко, Православна вера I-IV, Крагујевац: Каленић, 1991-1998) и тест опште информисаности. Пријемни испит на нашем факултету никада није исувише тежак, тако да уз мало труда можете постати део наше заједнице и усавршавати се у науци која је заправо не само реч о Богу, већ и реч са Богом. 

Изузев општег и обавезног програмског језгра, студенти се, у складу са својим афинитетима, опредељују и за одређени број изборних предмета – библијских, патролошких, систематских, црквено-историјских, философских или практичних дисциплина. Наш студенски парламент често организује бројне ваннаставне активности као што су: учешће у хуманитарним акцијама, екскурзије – ходочашћа, иконописачку радионицу, хорску секцију, спортске активности, и тако даље. При Факултету постоје и остварују своју делатност: Институт за теолошка истраживања, Богословско-катихетски институт, Библијски институт, Институт за литургику и црквену уметност и Институт за систематско богословље. Осим тога, периодично се одржавају научни скупови од националног и међународног значаја. Поврх свега, срце ове највише духовне и образовне институције свакако је храм Светог апостола и Јеванђелиста Јована Богослова, у коме се свакодневно врши пун круг богослужења (вечерње, повечерје, полуноћница, јутрење, часови), док се суботом, недељом и празничним данима служи Света Литургија, на коју радо долазе и студенти са других факултета. На тај начин, млади теолози на службама поју за певницом и помажу свештенослужитељима, а они који имају свештенички и свештеномонашки чин служе заједно са својим професорима.

Упиши Богословски и усавршавај се у речи Божијој!

 

Студенти Православног  богословског  факултета са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Порфиријем