Објављено: 16.06.2024

Рођен 1965. године у Горобиљу код Пожеге. Туцовић од малих ногу показује наклоност ка уметности. Након што је дипломирао вајарство на факултету примењених уметности, ступа на ликовну сцену деведесетих година и својим раскошним даром засенио је српску публику, а и критичаре који су њему препознали будућу сликарску звезду. Туцовић је један од водећих сликара своје генерације посвећене магичном реализму.

Од самог почетка Туцовићево уметничко стваралаштва почива на класичном сликарском језику, на традицији која продире у надреално. Он је сликар прецизне фигурације. Поетика његових призора носи метафизички набој са елеметима магичног. 

            За Туцовића је слика позорница на којој је стало време, са сценом на којој влада тишина и једна нема комуникација са посматрачем. Позорница, на којој се преплићу сан и јава, а актери на њој су ухваћени у достојанстврној статичности,  са смелим погледом упереним у посмотрача. Туцовић ствара призоре тишине и спокоја, а мистичност је додатно наглашена сведеним колоритом и пригушеним светлом.

У своју слике Туцовић уводи и реалне предмете, лепи апликације, старе фотографије, металне предмете и смешта их у направљене рамове и кутије које су покупљене на отпаду.  Људске фигуре и  предмети у његовим делима су идејно и чврсто повезани и сама присутност тих предмета је магична и чини интеглани део читаве композиције.

Туцовић је своју испирацију проналазио у животу, људима и међуљуским односима. У своје сликарство на самосвојан начин уносио је своју задивљеност и запитаност пред светом. Тежио да  од класичног и јасног сликарског језика изгради нову форму. Форма која ће сведочити о једном животу, трагању, вери и нади.

Написаала: Јелена Милојевић, историчар уметности