14.04.2024

ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

Прва је владарска задужбина династије Немањића и прва грађевина Рашке школе.

> Прочитај више

06.04.2024

ЗАХВАЛНОСТ

Захвалност је... сама по себи захвална. Захвално је бити захвалан. Захваљујем се “сваког дана из почетка ко да јуче није било!”

> Прочитај више

28.03.2024

Данас обележавамо 200 година од рођења Бранка Радичевића

Лиричар, идеалиста и родољуб. Песник младости и оптимизма.

> Прочитај више

24.03.2024

НАРОДНА НОШЊА ТИМОКА И ЗАГЛАВКА

Текстилна радиност XIX и XX века, са очуваним елементима различитих културних слојева, од старобалканског, преко словенског, оријентално-османлијског до средњовековног, представља богатство и разноврсност народног стваралаштва овог краја.

> Прочитај више

21.03.2024

Шта је суштина празника Младенци? Kако би требало, а како га ми заправо прослављамо?

Удаљавајући се од изворне хришћанске вере, почели смо сами да измишљамо несвојствене Цркви празнике и обичаје, а оне исконске да занемарујемо и заборављамо. Највећи проблем је што смо се толико удаљили од Цркве и Христа да смо своју веру свели на ваља се не ваља се.

> Прочитај више

20.03.2024

ПЕСМА МАТИ

Јасмина Јанковић, књижевница и песникиња

> Прочитај више

16.03.2024

ПСИХОЛОШКА ОТПОРНОСТ ИЛИ ПСИХОЛОШКИ ИМУНИТЕТ (РЕЗИЛИЈЕНТНОСТ)

И као што Elizabeth Kubler-Ross каже: "Људи су попут прозора с осликаним стаклом. Блистају и светле кад сунце сија, али кад падне мрак, њихову лепоту можемо открити само ако их светлост обасјава изнутра." Зато трагајмо за том унутрашњом светлошћу...

> Прочитај више

08.03.2024

Апартман број 144

У хотелу „Моравица“ у Сокобањи у коме је Иво Андрић одседао у више наврата претворен је у спомен - собу. У њој се чувају неки аутентични предмети - руком писане странице, књига гостију с његовим потписом, новине које је читао, посуђе којим се служио, радио апарат, фотографије с пријатељима

> Прочитај више

01.03.2024

МИЛИЦА СТОЈАДИНОВИЋ СРПКИЊА

Своје песме је потписивала Србкиња или Једна Србкиња. Цео свој живот је посветила српству. У једном писму лекару кнеза Михаила Вук је за њу рекао да је родољубива и србољубива и преко сваке мере.

> Прочитај више