О СРБСКИМ ПРАВОСЛАВНИМ ПОЈЦИМА

Србски православни појци 12 година, на челу са Марком Качаревићем, раде на очувању српске традиционалне музике где су направили велике пројекте и тако се истакли као одговнорни људи који се поносе својим наслеђем. Оснивач и идејни творац појачког састава Марко Качаревић одлучио је да направи још један искорак у томе и пуштањем у рад првог интернет радија српске традиционалне музике унапреди њихов досадашњи рад.

ПОЈЦИ су се окупили 26. новембра 2011. године када су четири пријатеља, колеге са Теолошког факултета, решила да даром за песму који поседују улепшају црквена богослужења. Како је идеја расла, ширио се спектар песама, а како је расло ангажовање овог састава, тако се и број чланова повећавао. ПОЈЦИ данас броје десетак чланова међу којима су поред теолога и професори музике, правници, филолози, комуниколози итд.

srbski pravoslavni pojci 2020

Великим трудом и залагањем СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОЈЦИ постају незаобилазан део многих световних окупљања, а то препознаје и сада већ блаженопочивши патријарх српски господин Иринеј и 31. октобра 2013. године даје благослов у сваком даљем њиховом раду на очувању српске музике.

У свом деветогодишњем раду одржали су велики број концерата, академија, наступа, међу којима се издваја шест великих београдских концерата:

- 28. април 2014. године – први концерт у Београду, у холу Народне банке Србије који је изузетно запажен

- 22. децембар 2015. године – у великој сали Коларчеве Задужбине одржали су и свој други Београдски концерт који је оборио све рекорде посете Задужбине (преко 1350 посетилаца), а у круговима познавалаца ове врсте музике је оцењен као један од најквалитетнијих и најразноврснијих. Тим концертом ПОЈЦИ су заправо обележили почетак свог још посвећенијег и још ангажованијег рада

- 26. новембар 2016. године – велика дворана Дома синдиката;

- 12. јануар 2018. године – велика сала Коларчеве Задужбине;

- 12. јануар 2019. године – такође у великој сали Коларчеве Задужбине, традиционално, одржан је пети концерт којим су ПОЈЦИ обележили мали јубилеј свог постојања

- 11. јануар 2020. године – велика сала Коларчеве задужбине.

srbski pravoslavni pojci kolarac 2019

У периоду који је иза нас они су додатно обогатили свој репертоар за који се сасвим сигурно може рећи да је сем разноврсности постао и репертоар који велики број песама, можда и једини, чува од заборава. Треба нагласити да су радо виђени гости у српској дијаспори, али и често у посети српском народу на Косову и Метохији.

Међу многобројним признањима за свој досадашњи посвећен рад у очувању српске традиционалне музике издвајају се признање Министарства културе и информисања „Културни образац“, као и орден 63. падобранске јединице.

Од најважнијих пројеката у којима су учествовали морамо издвојити учествовање у снимању другог ЦД-а за обнову манастира Ступови као и снимање ЦД-а са корачницама за Војску Републике Србије. У сарадњи са градом Суботицом су 2018. године у 11 суботичких основних и средњих школа држали предавања о српској традиционалној музици и националним симболима, а 2019. године одржали свој Први камп српске традиционалне музике у истом граду. Наредне 2020. године одржан је Други камп српске традиционалне музике, а по први пут је организован и Хорски камп у Суботици.

Такође, у сарадњи са општином Барајево и Центром за културу Барајево по Васкрсу 2018. године су започели рад са средњошколцима из те општине и формирали свој подмладак коме се прикључио и велики број талентоване деце из других општина и градова. Децембра 2020. освојили су прво место на фестивалу „Први тон“ у категорији етно групе.

СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОЈЦИ су јуна 2019. године дали свој допринос у обележавању 20 година од НАТО агресије на нашу земљу снимивши ЦД под називом „Трилогија са Кошара“ аутора песма Невена Милаковића и комозитора Саше Поповића Вука. На тај начин су представили битку на Кошарама са уметничке стране и тако тај херојски чин младих људи према својој отаџбини кроз песму сачували од заборава.

Свој деценијски рад крунишу отварањем јединствене школе што се тиче музичког образовања, а то је бесплатна школа етно и хорског певања за особе од 12 до 60 година.

Планови ПОЈАЦА за скорију будућност су концерти по целој Србији, а посебно у Призрену. Жеља ове групе младих ентузијаста, а уједно и невероватних певача је да у будућности улепшају што више црквених, али и световних манифестација.

Слава СРБСКИХ ПРАВОСЛАВНИХ ПОЈАЦА су Света Тројица – Духови, јер све што раде, раде у славу Божију.

Идејни творац и оснивач СРБСКИХ ПРАВОСЛАВНИХ ПОЈАЦА Марко Качаревић.

Контакт:

srbskipravoslavnipojci@gmail.com

+381 65 5331380